Bound by Honor – Jak přežít manželství s nelítostným bastardem

🎧 Recenze: Cora Reilly – Bound by Honor

Celkové hodnocení: ⭐⭐⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙💙
Spice: 💋💋💋

Žánr: dark romance, contemporary romance
Charakteristika: arranged marriage, sicilská mafie v USA, slow-burn relationship, Stockholmský syndrom
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Savannah Peachwood
Jazyk: English
Content Warnings: násilí, smrt, sex, sexismus


Nástin děje:

Aby byl nastolen mír mezi rodinami, Aria je v 15 letech zasnoubena s Lucou, nejstrarším synem sicilské mafie působící v New Yorku. Luca má pověst bezcharakterního, chladnokrevného zabijáka a přestože z něho má Aria strach, rozhodne se udělat vše pro to, aby sňatek fungoval a ona v něm mohla být alespoň trochu šťastná. Na to bude zapotřebí obměkčit srdce jejího manžela, i když není zcela jasné, jestli vůbec nějaké má.

Můj názor:

Možná jsem to mohla očekávat, ale kniha je skutečně plná znepokojivých témat a místy to spíš připomínalo horor. Když ji otec zasnoubí, je Arie 15 let! Se svatbou se sice čeká na její 18. narozeniny, i tak mi ale nebylo z téhle části úplně dobře. Naštěstí ale některé postavy proti celému konceptu arraged marriage a postavení žen v tamější „společnosti“ vystupují. Ještě by bylo fajn, kdyby byly schopné tuto situaci změnit.

„This wedding wasn’t about love or trust or choice. It was about duty and honor, about doing what was expected.“**

Sama Aria se svou situací spokojená není, ale má pocit, že vzdor je zbytečný, a tak se rozhodne zkrátka pracovat s tím, co má. To znamená, že se snaží svého muže po sňatku dodatečně poznávat a naučit se s ním žít. Já si upřímně myslím, že mohla dělat větší drahoty. Kdyby ale čekala, až se k ní bude Luca chovat jako k lidské bytosti a ne jako ke svému majetku, tak by se nedočkala asi nikdy.

„Love is something girls hope for when they don't know better, something women long for when they lie awake at night, and something they'll only ever get from their children. Men don't have time for such notions.“**


I přes nepříjemnou tématiku byla první polovina knihy zajímavá a bavila mě. Zlom přišel po půlce, kdy začalo být vše hodně přitažené za vlasy a Luca byl snad ještě odpudivější než na začátku (ten chlap je odporný násilník neschopný myslet ničím jiným než tím, co má v kalhotách). Aria ... tam prostě je a vypadá krásně. *povzdech* Naopak opravdu sympatickou postavou je její sestra Gianna, která má kuráž, prořízlou pusu a se svým osudem se jen tak smířit nehodlá.

„Make him be good to you. Make him love you if you can. It’s the only way to get through this.“**

Vytkla bych osobnostně strádající ústřední dvojici a naprosto mi unikl důvod, proč a kdy by se měla Aria do Lucy zamilovat, pokud vím, tak spolu půl knihy nemluvili, byli na jednom rande a on se pak choval jako dobytek. V neposlední řadě se také nemohu zbavit pocitu, že kdyby se příběh odehrával ve 30. letech 20. století, byl by uvěřitelnější – u 'contemporary romance' jsou přeci jen některé stereotypní scény a témata trochu cringe.

Příběh je vyprávěn v ich-formě Ariou, což mi vyhovuje, chybí mi ale trochu 2. POV a pohled Lucy, abych lépe pochopila, proč je takový hňup.

Audio:

Poslech jako takový hodnotím pozitivně.

Komu bych doporučila:

Příběh je poměrně klasická mafia romance, proto věřím, že se bude líbit příznivcům žánru, kterým nevadí trochu nepříjemná témata s tímto žánrem spojená a potrpí si na skutečné „bad boys“ coby hlavní mužské hrdiny.


Název: Bound by Honor
Autor: Cora Reilly
Série: Born in Blood Mafia Chronicles
Díl: #1
Rok vydání: 2020
Publisher: 
Cora Reilly Audio
Délka: 9 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: Web spisovatelkyČBDB

**Quotations from: Reilly, Cora. Bound by Honor. Narrated by Savannah Peachwood. [Audiobook]. Cora Reilly Audio, 2020, Scribd.com.                 
Photo by Mike Marrah on Unsplash

Komentáře

  1. A můžu prosím poprosit o pomoc kde bych tu knihu mohla přečíst v češtině? Nikde jsem ji zatím nenašla jen recenze. Dekuji

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu