Bound by Hatred – Denně žehlit, denně zašívat, denně rodit*

🎧 Recenze: Cora Reilly – Bound by Hatred

Celkové hodnocení:
⭐⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙💙
Spice: 💋💋💋

Žánr:
dark romance, contemporary romance
Charakteristika: arranged marriage, sicilská mafie v USA, útěk do Evropy, Stockholmský syndrom
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Wen Ross, Lynn Barrington
Jazyk: English
Content Warnings: násilí, smrt, popis zranění, sex, 18+

>> Bound by Hatred je 3. díl série – podívejte se na recenzi 1. dílu Bound by Honor

Nástin děje:

Gianna si nechce nechat diktovat svůj život od otce a nucené zasnoubení s mafiánským zabijákem Matteem Vitiellim je pro ní poslední kapkou v poháru její trpělivosti. Rozhodne se od rodiny uprchnout do Evropy a začít zcela nový život podle vlastních pravidel. Matteo se ovšem nehodlá vzdát a okamžitě vyráží Giannu hledat, aby si ji mohl přivézt zpátky a oženit se s ní.

Můj názor:

Stejně jako v 1. díle se mi první polovina docela líbila a druhá mě rozčilovala. Bavilo by mě, kdyby Gianna v Evropě víc utíkala. To, že se stěhuje z místa na místo je pouze zmíněno a Matteo ji nakonec dostihne velmi brzy. Já myslím, že kdyby mu prokluzovala víc, mohlo to být napínavější, mohl ji víc pochopit, poznat a možná si ji i víc zasloužit. Takhle to nakonec vyznívá stejně jako 1. díl série – Gianna není schopná jakkoli svůj vlastní život ovlivnit a je zcela odkázaná na rozhodnutích a „dobrosrdenství“ mužů, ať už Mattea nebo jeho bratra Lucy, který se tu opět s Ariou objevuje a je stále stejný pablb jako v 1. díle. 

Gianna, mám pocit, nějak vyměkla a nakonec je stejně odevzdaná a nudná jako Aria. Naoko se tváří děsně naštvaně a drsně, ale nechá se sebou orat (nejen, ale chci být slušná) stejně jako její sestra před ní. 

Bratři Vitiellovi jsou panenstvím posedlí hňupi a jejich majetnické, otrokářské tendence mě tak trochu přestávají bavit. Jako by nestačilo, že otec Gianny je naprosto odporná lidská zrůda, Cora se proště rozhodla, že všechny mužské postavy do jedné budou v téhle sérii misogynní, šovinistická prasata.

Někde jsem četla, že Matteo je prý hrozně zábavná postava, vtipálek k popukání. Že jsem si nevšimla, má totiž kapacitu jen na dva druhy vtípků - nechutné, hraničící se sexuálním obtěžováním a sadistické, o mrzačení lidí

Přece jen je tu ale jeho hláška, která mě velmi pobavila: „I'd never given her the reason to fear me. To je Matteův nejlepší vtip. Je to vrah pro pána krále! Donutí Giannu ke svatbě, protože jedinou další alternativou je znásilnění, smrt nebo oboje, Gianna na vlastní oči vidí, jak Matteo někoho mučí nebo neustále vyhrožuje všem okolo násilím a ji (asi po vzoru svého bratra) zavře doma, aby mu neutekla a na nohu jí dá GPSku. Ale podle něho nemá Gianna sebemenší důvod z něho mít strach. Omluvte můj masivní eye roll, ale to, že jí zatím jednu neplácnul neznamená, že tak neučiní ve chvíli, kdy jeho žena udělá něco, co se mu znelíbí. Může to trvat rok, možná pět, ale i když se mi snaží autorka za každou cenu nakukat, že spolu žili šťastně až do smrti, tak se mi tomu po tom všem jen těžko věří

Náznak toho, čeho jsou bratři schopni jsme viděli už v Bound by Honor, když Luca své ženě v záchvatu hněvu způsobil modřiny a sám si to téměř nepamatoval. Já bych byla radši, kdyby se Gianně podařilo zůstat v Evropě a Aria jela s ní. Pryč od takových chlapů. 

„... letting you go? That’s the one thing I’ll never do.”


Přestože mi oba díly připadají srovnatelné, hodnotím tento přísněji, protože jsem prostě od Gianny čekala větší boj. Vím, že je to 'dark mafia romance' a že mi hlavní hrdinové nemají být minimálně zezačátku sympatičtí, ale když nemají žádné redeeming qualities, které by mě alespoň trochu donutili změnit názor, tak to zkrátka není příběh pro mě. Budu muset hledat dál a možná je na čase změnit žánr.

Pozitivně hodnotím rozhodnutí přidat další POV. Na rozdíl od 1. dílu je příběh vyprávěn jak z pohledu Gianny, tak Mattea, a to v ich-formě.

„Nobody had ever looked at me like that, like I was the only source of water in a time of drought.“

Pokud vám neštymuje, že recenzuji 1. a 3. díl série, tak je to proto, že 2. díl se týká Valentiny, Ariiny kamarádky, a nemám valné naděje, že by se její osud měl od osudu sester Scuderi výrazně lišit. Z 1. dílu mi ale byla Gianna sympatická, proto jsem nejdříve dala přednost její knize. Jestli se někdy k 2. dílu vrátím si vážně nejsem jistá.

Komu bych doporučila:

Musím se vážně zamyslet ... Doporučila bych asi jen těm, kterým nevadí nic z toho, co jsem popsala v obou recenzích této série a těm, co vyhledávají mužské hrdiny s velmi pochybnou morálkou.

Audio:

Interpreti nebyli špatní, ale příběh pro mě nezachránili.


Název: Bound by Hatred
Autor: Cora Reilly
Série: Born in Blood Mafia Chronicles
Díl: #3
Rok vydání: 2020
Publisher: Cora Reilly Audio
Délka: 8 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: Web spisovatelky, ČBDB

*Pozn. „Denně žehlit, denně zašívat, denně rodit“ je citace ze hry Švestka od divadla Járy Cimrmana.
            Smoljak, L.; Svěrák, Z. Švestka. Režie: Ladislav Smoljak, výprava a kostýmy Jaroslav Weigel. Žižkovské divadlo Járy Cimrmana. Premiéra 14. listopadu 1997.
**Quotations from: Reilly, Cora. Bound by Hatred. Narrated by Wen Ross, Lynn Barrington. [Audiobook]. Cora Reilly Audio, 2020, Scribd.com.         
Book cover image source
Photo by Ben White on Unsplash

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu