Neon Gods – Antika? Dark romance? Ani bych neřekla

🎧 Recenze: Katee Robert – Neon Gods

Celkové hodnocení:
 ⭐⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙
Spice: 💋💋💋💋

Žánr: dark romance, paranormal romance
Charakteristika: řecká mytologie v moderním světě, retelling, insta-love, fake relationship, grumpy&sunshine relationship, exhibicionismus
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Zara Hampton-Brown, Alex Moorcock
Jazyk: English
Content Warnings: násilí, smrt, sex, 18+

Nástin děje:

Persefona ve snaze se vyhnout svatbě s Diem uteče do Hádovy části města Olymp. S Hádem uzavře dohodu a oba předstírají vztah, aby Dia naštvali. Jak je asi jasné, zanedlouho už jejich vztah není pouze předstíraný. Zeus si to ale nehodlá nechat líbit.

Můj názor:

Moderní převyprávění příběhu o Hádovi a Persefoně znělo slibně, bohužel inspirace řeckou mytologií končí u jmen postav. 

Mrzí mě uspěchaný začátek, kde by byl býval prostor pro lepší popis fiktivního světa/města a jeho fungování. Víme jen, že postavy žijí v Olympu, metropoli ne nepodobné našim moderním velkoměstům. Tomu vládnou lidé z vyšší třídy, jejichž jména jsou inspirována řeckými bohy. Potíž je v tom, že ne vždy se skutečně jedná o jejich jména, někdy je to pouze název pozice/hodnosti. Například Zeus je něco jako starosta města a každý, kdo v danou chvíli městu vládne, je Zeus. Pravé jméno našeho konkrétního Dia se ale nikdy nedozvíme. Persefona na druhou stranu je zřejmě opravdu jméno hlavní hrdinky, kdyby se ale stala Diovou manželkou, bude z ní Hera. Navíc to vypadá, že někdo se do své pozice narodí a někdo je do ní zvolen. Tento koncept působí ve výsledku dost zmateně a ani maličko se mi nelíbí.

O tom, že je začátek knihy velmi urychlený svědčí i fakt, že na první milostnou scénu nemusíte čekat dlouho, Hádovi a Persefoně stačí méně než 24 hodin na to, aby se „dostatečně“ poznali. Druhá polovina knihy se hodně vlekla a na konci jsem už zívala nudou.


Dominantní postavou vztahu je překvapivě Persefona, která ví, co chce a nebojí se si o to říct. Přesto mi není dvakrát sympatická. Když ji Zeus oznámí své záměry, chová se jako vyděšená naivka a utíká do náručí domnělého záporáka Háda. Tam se ale v podstatě přes noc změní v přidrzlou manipulátorku, slušně s Hádem zametá a tváří se, jako by sežrala všechnu moudrost nedostatečně popsaného fantasy světa.

Hádes je obrovský klaďas, měkkouš a zkrátka dobrák od kosti s temnou minulostí (která z něho ovšem neudělala monstrum, jak by jeden mohl očekávat). Většinu času se chová (což je maličko zklamání) jako přerostlý marshmallow, je velmi snadno manipulovatelný a tvář drsňáka, kterou bohužel vytáhne jen zřídka, je proto těžko uvěřitelnáJe to chlap, který adoptuje tři štěňata namísto jednoho, protože zbylým dvěma by bylo smutno. Skutečně hrůzu nahánějící pán podsvětí 🤦 Neustále se Persefony ptá, jestli si je svým rozhodnutím jistá, zřejmě aby čtenář na 100% věděl, že Hádes za žádnou cenu Persefonu do ničeho nenutí. Bože chraň. Když ale po stopadesáté slyšíte: Are you sure? Because if you have any doubts at all— po tom, co Persefona 149x vyslovila své ano, tak máte chuť shodit Háda do Tartaru

Erotiky tu najdete požehnaně. Kniha se holedbá šokujícím zobrazením exhibicionismu, ale dvě scény v pološeru zas takové terno nejsou. 

Celý příběh působí trochu jako „mafia romance“, přestože zdaleka není tak temný, jak slibuje. Není to špatně, jen jsem očekávala, že inspirace řeckými mýty bude výraznější, příběh propracovanější a méně sladký. 

Komu bych doporučila:

Pokud vám nevadí, že příběh a zápletka nestojí za moc a chcete hlavně spoustu žhavé romantiky, tak je kniha pro vás.


Audio:

K Persefoně nemám výhrad, Hádes ale působil podle hlasu spíš jako padesátník než třicátník. Opět ale oceňuji dual POV, vyprávění z pohledu obou postav je pro mě vždy plus.


Název: Neon Gods
Autor: Katee Robert
Série: Dark Olympus
Díl: #1
Rok vydání: 2021
Publisher: Dreamscape Media Audio
Délka: 10 h 40 min

Jak / kde jsem četla: Spotify (autorka knihy potvrdila, že audio je zde přístupné zcela legálně), také dostupné na Scribd
Užitečné odkazy: Web spisovatelkyČBDB

**Quotations from: Robert Katee. Neon Gods. Narrated by Zara Hampton-Brown and Alex Moorcock. [Audiobook]. Dreamscape Media Audio, 2021, Scribd.com.
Photo by Alex Knight on Unsplash

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu