The Little Paris Patisserie – Hyperglykemický šok ve stínu Eiffelovky


🎧 Recenze: Julie Caplin – The Little Paris Patisserie

Celkové hodnocení: ⭐⭐⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙💙
Spice:

Žánr: contemporary romance, romantic comedy
Charakteristika: cukrářské kurzy, pečení, Paříž, enemies to lovers
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Allie Croker
Jazyk: English
Content Warnings: žádné


U nás je kniha přeložena pod názvem 
Cukrárna v Paříži.

Nástin děje:

Nina se snaží postavit na vlastní nohy, ale zatím pořádně neví, co chce v životě dělat a navíc je pod neustálým a nevítaným dohledem své rodiny. Jako skvělá příležitost jak uniknout své rodině a zároveň zajímavá zkušenost se jeví 7týdenní pracovní nabídka zahrnující organizaci cukrářských kurzů v malé pařížské cukrárně. Problém je, že kurzy vede Sebastian, nejlepší kamarád jejího bratra, šéfkuchař, majitel řetězce restaurací a neuvěřitelný bručoun a protiva, do kterého byla Nina před lety platonicky zamilovaná. Nina nabídku přijme, protože by se ráda stala cukrářkou a ještě radši by Sebastianovi dokázala, že už k němu nyní žádné city nechová.

Můj názor:

Charakteristickým rysem této série je fakt, že pokud jste četli jeden díl, jakoby jste je četli všechny. Jsou totiž všechny na jedno brdo. Zatím mám za sebou tři knihy této série a rozdíly v nich vidím minimální. Recenzí třetího dílu začínám z jednoduchého důvodu: je první, o kterém mě napadá, co napsat.

Obecně jde o sérii Romantické útěky od Julie Caplin říct, že se jedná o romantické, místy až přeslazené, extrémně nerealistické příběhy s jednoduchou zápletkou, které vás zbytečně nezatíží žádnými vážnými tématy, takže si na konci knihy jen povzdychnete na tím, jaká je škoda, že vám se něco takového nepřihodí. 

Jak asi tušíte, v každém z dílů se vydáváme do různých konců světa. Spisovatelka se snaží na nás dýchnout atmosféru až stereotypickou pro každé město, čekala jsem ale, že bude místo dění hrát v knize důležitější roli.

Dalším společným jmenovatelem jednotlivých dílů je podle mě dosti rozvleklý střed knihy a nepřiměřené množství scén, kde se prakticky nic neděje. Jsou velmi popisné, většinou zaměřené na výrobu nějakého jídla nebo něčí pocity a děj bohužel nijak neposouvají. Dovedu si představit, že ne každému bude tento fakt vadit, já se v některých částech trochu nudila.


Pokud jde o postavy, hlavní hrdinka Nina se mi líbila. Nebála se výzvy, byla kreativní a sympatická. Stejně jako přechozí díly se i tento zaměřuje na její vztah nejen s hlavním hrdinou, ale i s dalšími vedlejšími postavami. Naneštěstí mě tyto postavy většinou nezajímají a konkrétně tento třetí díl jim věnuje snad ještě více času než díly předchozí. Kvůli tomu jsem měla i trochu pocit, že je vývoj vztahu se Sebastianem dost upozaděn a nebylo mi příliš jasné, proč se Sebastian rozhodl Ninu pozvat na rande, když spolu za celou dobu v podstatě skoro nemluvili.

Když už jsme u Sebastiana, ráda bych ze sebe něco dostala. Hlavní hrdina je totiž neskutečný hulvát. V Kavárně v Kodani byl hlavní hrdina také zpočátku protivný, ale Sebastian je na Ninu vyloženě zlý. Za nic, co pro něho dělá, ji nepoděkuje, neustále ji peskuje, kritizuje a dělá si z ní osobního sluhu, což rozhodně není v jejím popisu práce. ❗MALÝ SPOILER: Své chování pak vysvětluje bolestí a svou zlomenou nohou, což pro mě není důvodem, aby se choval jako hňup ke komukoli, natož k ženě, do které je údajně 10 let zamilovaný. O Ninu usiluje ještě další muž, Alex, a myslím si, že ten by byl pro ni daleko lepším partnerem. Kdyby měla Nina kapku sebeúcty, nacpe Sebastianovi plech jeho levandulových makronek tam, kam mu slunce nesvítí, pošle ho k šípku a randí dál s Alexem.❗

    "‘Do you want me to … well, do you want any help?’ She nodded to the top of the cast which was dangerously close to his crotch. Realising what it might look like she blushed furiously. ‘You look like you’re itching. But I meant, like, help with washing your hair or anything.’ 
    His ferocious glare could have frozen her at sixty paces. ‘I employed an assistant, not a carer.’ There was a lengthy pause. ‘And what’s wrong with my hair?’ 
    She widened her eyes with innocence. ‘Nothing.’"

Pokud v této knize očekáváte erotiku, tak vás musím zklamat. Víc než jedné pusy se nedočkáte. V tom se tento díl od předchozích, kde na nějakou tu „akci“ došlo, liší. Celkově ovšem platí, že jsou to knihy především romantické a extra sladké, sex je v nich velmi podružnou záležitostí a vyšplhá se tak maximálně na jednu a půl chilli papričky.

Audio:

Vypravěčka není vůbec špatná, všechny knihy jsou namluvené s britským přízvukem, což mi velmi vyhovuje.

Komu bych doporučila:

Doporučila bych těm z vás, kteří máte rádi velmi sladké příběhy, které připomínají Hallmark romantické komedie a zaujal vás koncept co kniha, to jiné místo.

Čím začít?
Slyšela jsem různé názory. Někdo tvrdí, že je dobré číst tuto sérii popořadě, jiní si myslí, že je jedno, kterým dílem začnete. Já se kloním spíše k druhé možnosti. Některé vedlejší postavy se sice objeví ve více než jedné knize, ale nemyslím si, že byste byli jakkoli ošizeni, pokud ji zprvu nebudete znát. Vzhledem k tomu, že jsou díly zatím velmi podobné, radila bych asi vybrat si ten, který vás podle anotace a jeho lokace zaujme nejvíce a ten si přečtěte. Číst totiž 8 dílů, které jsou jen s malými odchylkami v podstatě jeden jako druhý, může začít dost nudit.

Předchozí díly Kavárna v Kodani a Pekárna v Brooklinu pro mě byly, pokud jde o hodnocení, naprosto srovnatelné s dílem třetím. 

Četli jste tuto sérii? Co na ni říkáte?


Název: The Little Paris Patisserie
Autor: Julie Caplin
Série:  Romantic Escapes
Díl: #3
Rok vydání: 2019
Publisher: 
HarperCollins UK Audio
Délka: 10 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: ČBDB, Databáze knih


**Quotation from: Caplin, Julie. The Little Paris Patisserie. Narrated by Allie Croker. [Audiobook]. HarperCollins UK Audio, 2019, Scribd.com.
Book cover image source

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu