Melt for You – Skoti, kilty a bicáky

  🎧 Recenze: J. T. Geissinger – Melt for You


Celkové hodnocení: ⭐⭐⭐⭐⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙💙💙
Spice: 💋💋

Žánr: contemporary romance
Charakteristika: slavný ragbista radí sousedce jak randit, plus size, body positivity, slow-burn relationship, enemies to friends to lovers
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Pippa Jayne
Jazyk: English
Content Warnings: sex, 18+

U nás je kniha přeložena pod názvem Taju pro tebe.
Jedná se o druhý díl série Slow Burn, který ale můžete číst naprosto nezávisle na díle prvním.

Nástin děje:

Joellen je už 10 let zamilovaná do svého šéfa – pohledného, milého a super charismatického Michaela, který je pro ni ztělesněním dokonalého přítele. Je však příliš nesmělá na to, aby dala svou náklonost Michaelovi najevo, a tak se jen trápí neopětovanou láskou. Tento problém ale může vyřešit její nový soused Cameron, slavný skotský ragbista, který dočasně obývá byt naproti jejímu a který jí nabídne lekce flirtování a randění. Přestože Camerona nemůže zpočátku vystát, je Joellen jasné, že muž tak atraktivního vzhledu musí mít v tomto ohledu spoustu zkušeností, takže by jí skutečně mohl pomoci Michaela získat.

Můj názor:

Už první kniha z této série se mi líbila, ale teprve tento díl se stal jednou z mých oblíbeným knih v žánru contemporary romance.

Naprostá většina příběhu byla pro mě téměř bezchybná – chytré a vtipné dialogy, k poslintání úžasný skotský polobůh, hlavní hrdinka, se kterou se lze snadno ztotožnit, a nepříliš složitá zápletka zaručující pohodové čtení a skvělou zábavu.

Joellen není jednou z obvyklých dokonalých silných a nezávislých žen, které v podobném žánru vídáme často. Je roztržitá, často nervózní při kontaktu s ostatními lidmi a pokud jde o lásku, kvůli své nadváze si příliš nevěří a podceňuje se. Přesto ale nepůsobí jako ufňukaná chuděrka, která by se neustále litovala a její kritika sebe sama mi připadá poměrně reálně zobrazená. Joellen je ale i velmi cílevědomá a chytrá, což vyplývá především z jejích rozhovorů s Cameronem, při kterých dokáže být i velmi pohotová, sarkastická a vtipná

"A wise woman once said, 'Fuck this shit' and lived happily ever after."**

Jsou to právě dialogy a interakce s Cameronem, které jsou v knize to nejzajímavější a nejzábavnější, protože na rozdíl od Joellen je Cam zdánlivě velmi sebevědomý, fyzicky dokonalý a profesionálně úspěšný. I přes jejich rozdílné povahy se časem jejich vztah změní v přátelství, a právě tato změna je v knize velmi poutavě zobrazena. 

“Cam says, 'Look at me, lass. Look at this body.' He throws out his arms, juts out his chin, and puffs out his chest. 'You think I got this perfect physique by starvin’ myself? You think I became the world’s most famous, beloved athlete by tryin’ to be skinny?'
'I’m sorry, could you repeat the question? Your ego is blocking my ears.'
'The human body is a complex machine. A temple, as they say. You have to treat it like one!'
'Yeah, well, my temple is more like an abandoned ruin the jungle has taken over and a herd of billy goats is living in.'**


Cameron je po právu mým nejoblíbenějším hrdinou loňského roku. Přestože je o několik let mladší než Joellen, je v mnoha ohledech mnohem vyspělejší a rozumnější než ona, celou knihu s ní jedná s obrovským respektem a úctou a dodává jí sebevědomí, aniž by působil příliš rozněžněle nebo zcela nerealisticky. Navíc jeho lekce svádění jsou skutečně dokonalé.

“Ah, lassie. If it were anyone else but family who made you cry like this, they’d already be in an ambulance.”**

Pokud jde o explicitnost a četnost sexuálních scén, tak od už podle názvu série můžete očekávat pravý slow-burn, což znamená, že na první sex si počkáte opravdu dlouho. To ale neznamená, že by mezi hrdiny nebyla výborně popsaná a jasně znatelná chemie a přitažlivost. Scénu s líbačkou na gauči bude nutno možná chvíli rozdýchávat, než budete moci ve čtení pokračovat.

Příběhu bych vytkla jen trochu vyhrocené i když předvídatelné drama na konci, u kterého jsem trochu protáčela panenky. 

Naprostým failem je ale obálka knihy, a to jak ta česká, tak originální. Žena na obálce totiž není plus size ani omylem a z Cameronova popisu v knize to vypadá, že holdoval spíše holé hrudi a kiltu než dokonale padnoucímu obleku. Naštěstí to není tak hrozné jako obálka prvního dílu, kde někdo totálně odignoroval etnikum hlavní hrdinky.

Epilog výjimečně není příliš přeslazený, což hodnotím velmi pozitivně.

Kniha je psána v ich-formě z pohledu Joellen.

Audio:

Přestože obvykle dávám přednost dual POV, vůbec mi nepřekáželo, že celou audioknihu vypráví žena. Pippa totiž čte knihu naprosto perfektně včetně hlasů různých postav a Cameronova skotského přízvuku.

Komu bych doporučila:

Typově bych knihu trochu přirovnala k Bridget Jones – tedy pokud uberete na trapných nehodách hlavní hrdinky a přidáte notnou dávku sexuální přitažlivosti mezi hlavními postavami. Jestliže vás tento popis zaujal, určitě neváhejte a příběh si přečtěte, svoje vysoké hodnocení na Goodreads si totiž určitě zaslouží. Já si další počiny spisovatelky ujít nenechám.

Co říkáte na Skoty v romantických knihách?


Název: Melt for You
Autor: J. T. Geissinger
Série:  Slow Burn
Díl: #2
Rok vydání: 2018
Publisher: 
Brilliance Audio
Délka: 9 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: ČBDBDatabáze knihGoodreads


**Quotation from: Geissinger, J. T. Melt for You. Narrated by Pippa Jayne. [Audiobook]. Brilliance Audio, 2018, Scribd.com.
Book cover image source

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu