This Day – Zklatokopka, ta tvrdej chleba má

 🎧 Recenze: Blanka Lipińska – This Day


Celkové hodnocení:
 ⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙
💙
Spice: 💋💋💋
💋

Žánr: contemporary romace, dark romance
Charakteristika:
 Cosa Nostra, mafie na Sicílii, únos, Stockholmský syndrom, manželství s mafiánem, těhotenství
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Sebastian York, Maya Starling
Jazyk: English
Content Warnings: sex, BDSM, 18+

U nás je kniha přeložena a známa pod názvem Ten den.

Nástin děje:

Laura s Massimem chystají svatbu. Na život v luxusu si polská dívka rychle zvykla, dítko je na cestě a vše se zdá být dokonalé. Záhy si však začne víc a víc uvědomovat, že život s mafiánským bossem není procházka růžovým sadem, všude číhá nebezpečí a Massimovi nepřátelé budou chtít Lauru odstranit, aby nejdrsnějšího muže pod sicilským sluncem oslabili a zničili.

Můj názor:

Špatná telenovela, kde jedno klišé střídá druhé a všechny postavy jsou tak nesympatické, že je snad nemožné si k nim vytvořit jakýkoli vztah.

Pojďme začít hlavní hrdinkou. Nákupy, luxusní večeře, auta, šaty, dokonalé tělo, vlasy a make-up – to jsou stále Lauřiny priority číslo jedna, jak už jsme si zvykli. Ráda se také co chvíli pochválí, abychom měli neustále na paměti, že je úžasná, krásná, dokonalá a působí na všechny muže v okruhu 50 km jako magnet. A to samozřejmě kvůli své inteligenci, kterou v průběhu knihy dokazuje nesčetněkrát.

"Twenty minutes later in the dressing room, we picked our best outfits. I knew that Massimo liked it when I looked classy, so I opted for a Chanel. The gray dress had more in common with a messy bundle of material than an actual piece of attire, but it looked delicate and sensuous on me. It covered what needed to be covered, while showing off my assets. I knew we’d be taking the boat, but it didn’t dissuade me from grabbing black, lacquered, pointed-toe stilettos. I threw in a wide black Hermès bracelet and concluded that I looked astonishing. A beautiful future mother. Still thin and good-looking."**

Kromě toho se nám ale Laura od prvního dílu charakterově posunula. Je ještě povrchnější, afektovanější a pokrytečtější než v předchozí knize. Svou "neutuchající" lásku k Massimovi měří přímo úměrně velikosti dárků, které od něho dostává. Za každý z nich odměňuje svého manžela sexem, který je se stále hodnotnějšími dárky odvážnější a odvážnější a stupňuje, pokud jde o BDSM praktiky: za auto lehké svazování, za dům sadička vibrátorů a občasný proplesk a za vánoční dárek v podobě celé módní společnosti ... však vy si to domyslíte. Z vděčnosti sexem muže odměňuje, při pochybeních se jím omlouvá a vykupuje.

I když často zmiňuje, že není 'trophy wife' a snaží se demonstrovat, jak má svého muže zpracovaného, celá kniha naznačuje přesný opak. Laura je pro svého manžela hloupoučkou, neschopnou, leč sexy hračkou, se kterou si on může a dělá, co chce, a kontroluje každý její krok. Že ji manžel nechává sledovat a všude po domě má rozmístěné kamery se jí pochopitelně příliš nezamlouvá a když se jí začne věnovat pouze po nocích, Laura s hrůzou zjišťuje, že život mafiánské ženušky vlastně není asi to pravé ořechové.

Neklesejme však na mysli, od toho jsou tady minimálně tři další bohatí, vysvalení a nadstandardně obdaření (k čemu osobnost) chlapíci, kteří mohou kdykoli Massimovo místo zaujmout. A určitě se o to pokusí, protože Laura za to stojí 👍

Na rozdíl od prvního dílu nemůže Laura kvůli těhotenství popíjet 24/7 své oblíbené šampaňské 😥, a tak si alespoň nezapomene každé tři kapitoly postěžovat, jak by se ráda vylila a jak jak je ten život nespravedlivý. 


Laury milovaný únosce Massimo je stále nechutný agresivní drogově závislý misogyn, jehož chování je jeden velký vztyčený ... ukazováček. On by totiž nejradši, kdyby Laura jen nakupovala nebo se válela doma a neměla vlastní názory (což ona v většinu času splňuje). Jeho posedlost mužským potomkem je také sladká. Posuďte sami, zkrátka dokonalý manžel očekávající, že mu bude jeho žena k dispozici kdykoli si zamane 😍

“The child will get a nanny,” Massimo said and got up, before opening the door.
“If I’m in the mood to fuck your brains out, no one—not even our child—will stand in my way.”**

Největším zklamáním je pro mě Domenico, který byl světlým bodem první knihy. Autorka se ale rozhodla z něho udělat v podstatě Massima v bledě modrém. Jen má nos víc od bílého prášku. Jeho postava tak absolutně nekoresponduje s tím, jak byl čtenáři představen a zařazuje se mezi ostatní žárlivé, agresivní rádoby alfa samce této knihy.

Poslední postavou, která zbývá, je Olga, která je sice kopií Laury, ale alespoň si na nic nehraje a funkci komediální vložky (a rohožky) plní celkem obstojně.

Pokud jde o dialogy, veškeré rozhovory mezi postavami jsou plytké kecy bez hlubšího významu, které nemají pro děj, pokud se o nějakém dá vůbec mluvit, žádný smysl. 80% vět se týká toho, jak moc je Laura náruživá a chce svého manžela, a po každém pátém odstavci přichází další sexuální hrátky, které začnou být zanedlouho stejně otravné jako ódy na Massimovo masivní vybavení.

Když to shrnu, tak všechny postavy knihy jsou neuvěřitelně iritující, zápletky jsou zcela neoriginální, předvídatelné a všechny rozhovory vedou jen k další postelové scéně, které celkově tvoří většinu knihy. Já vím, je to erotický román. Ale i v tomto žánru existují knihy, které navzdory prostému ději dokáží zaujmout a bavit. 

💡 Ještě bych v krátkosti zmínila druhý film, který byl opět na motivy této knihy natočen. Přestože se filmové zpracování podstatně odchyluje od této knihy, není o nic menším zlem a zaslouží si ode mě jen jednoslovné hodnocení – odpad.

Audio:

Sebastian York coby Massimo se objevuje jen v první a poslední kapitole, takže většina knihy je vyprávěna Laurou. Interpretka byla fajn, ale s mou rostoucí averzí k Lauře nic nezmohla.

Komu bych doporučila:

Doporučila bych pouze těm z vás, kteří si zamilovali díl první.



Co říkáte na tuhle sérii vy?



Název: This Day
Autor: Blanka Lipińska
Série: 365 Days
Díl: #2
Rok vydání: 2021
Publisher: Simon & Schuster Audio
Délka: 11 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: ČBDB, Databáze knih, Goodreads


**Quotations from: Lipińska, Blanka. This Day. Narrated by Sebastian York, Maya Starling[Audiobook].Simon & Schuster Audio, 2021, Scribd.com.             
Photo by Gabrielle Henderson on Unsplash































Komentáře

  1. Anonymní24/1/24 12:10

    Naprosto souhlasím s autorkou této recenze = ODPAD

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu