365 Days – Polský průvodce po Sicílii pro svobodné zlatokopky

 🎧 Recenze: Blanka Lipińska – 365 Days

Celkové hodnocení:
 ⭐⭐⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙
💙
Spice: 💋💋💋

Žánr: contemporary romace, dark romance
Charakteristika:
Cosa Nostra, mafie na Sicílii, únos, Stockholmský syndrom
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Sebastian York, Maya Starling
Jazyk: English
Content Warnings: násilí, sex, 18+

U nás je kniha přeložena a známa pod názvem 365 dní.

Nástin děje:

Laura odjíždí se svým přítelem a přáteli na dovolenou na Sicílii. Hned druhý den je po hádce s přítelem unesena bossem sicilské mafie Massimem. Ten byl před časem postřelen a při svém boji o život blouznil o dívce, která shodou okolností vypadala přesně jako Laura. Massimo se tehdy rozhodl, že neznámou dívku najde, a proto když Lauru náhodou uvidí, unese ji do svého sídla. Poví ji o své vizi a oznámí, že má Laura rok na to, aby se do něho zamilovala. Po tu dobu musí pod hrozbou smrti jejích rodičů zůstat s Massimem. Pokud se za 365 dní její city k němu nezmění a ona se nezamiluje, je volná a může odejít. Přestože Laura ví, že je Massimo nebezpečný gangster, nedokáže jeho kouzlu příliš dlouho odolávat.

Můj názor:

Zřejmě mám zálibu v sebetrýznění, ale velmi mě zajímalo, jestli bude kniha stejně katastrofální jako nedávno natočený film, u kterého jsem měla chuť tlouct hlavou o stěnu při každé třetí scéně. 

Někdo knihu popisuje jako polskou variaci Padesáti odstínů šedi, s čímž by se asi dalo celkem i souhlasit, protože určité podobnosti tam skutečně jsou. 365 Days je ale jejich temnější verzí. Je to příběh typu 'princ a Popelka' s hromadou klišé a nahoty, kde namísto prince máme sicilský kriminální živel a místo Popelky zlatokopku, co si ráda přihne.

Nakonec příběh hodnotím solidními třemi hvězdičkami, které neznamenají tak úplně zklamané „mohlo to být i lepší“ jako spíš překvapené „nebylo to špatné“.

V porovnání s filmem kniha daleko lépe vysvětluje, co a proč se děje, scény na sebe logicky navazují a celý příběh tak působí daleko uceleněji a smysluplněji. Film na mě totiž působil jako hodinu a půl dlouhý trailer, kde se skákalo ze scény na scénu a prokládalo se to záběry chlupaté tetované italské hrudi a špatnými hereckými výkony.

Hned na začátku mě pobavila knižní anotace, kde první věta říká, že je příběh „deeply romantic“. To se asi někdo upsal – „deeply disturbing“ nebo „deep throat“ jsou slova, která by vzhledem k obsahu knihy byla asi výstižnější.

„One thing was for sure: this wouldn’t be an ordinary, boring life – more like a gangster movie sprinkled with some porn.“**


Co se postav týče, Laura je samozřejmě fyzicky naprosto dokonalá, sexy a žádný muž, který ji spatří, z ní nemůže spustit oči, čehož ona využívá a plazí se po kde kom, jen aby donutila Massima žárlit. Bohužel je i hodně povrchní a stačí, když před ní Massimo zamává kreditní kartou, koupí jí šaty od YSL a boty od Laboutin a má chlapec z půlky vyhráno. Laura mi tak hodně připomíná Elenu z The Sweetest Oblivion, která byla stejně marnivá, ale ještě protivnější. Nelze také přehlédnout Lauřin velmi pozitivní vztah k šampaňskému, zhruba tři čtvrtě knihy je zmaštěná jak papír od sekaný.

„You're living in a gilded cage but it's still a cage.“**

Kdyby toto byla moje první 'dark / mafia romance', tak řeknu, že je Massimo odporný surovec a nezaslouží si slitování. Ne, že by nebyl, ale v porovnání s jinými knihami stejného žánru, na které na blogu můžete najít recenze, není z těch nejhorších temných, morálně ambivalentních 'hrdinů'

Zajímavé je, že i když Massimo často zdůrazňuje (asi aby sám sobě dokázal, jaký je gentleman), že se Laury bez jejího souhlasu ani nedotkne, neustále tento svůj slib porušuje. Kdyby spisovatelka jeho plané sliby vynechala, udělala by líp, protože pak jsem akorát naštvaná, když si hlavní hrdina myslí, že osahávání v autě a v letadle, když je Laura svázaná, se nepočítá. Potřeboval by přes ty pazoury dostat, hulvát. Navíc v průběhu knihy udělá hned několik věcí, které jsou dle mého názoru neodpustitelné a velmi znepokojivé. Na druhou stranu oproti filmovému Massimovi byl ten knižní přece jen zajímavější, jeho city se zdály uvěřitelnější a nepůsobí jen jako vysvalený barbar bez mozku.

„Sometimes I get the impression you forget who I am. I can change for you, when I am with you, but I won’t change for everybody else. If I want something, I get it.“**

Kdo se mi vyloženě líbil, byl knižní Domenico, Massimův nevlastní bratr, Lauřin bodyguard a později kamarád, kterého ve filmu úplně dokonili, sebrali mu (ostatně stejně jako ústřední dvojici) polovinu IQ a nedostal chudák zdaleka tolik prostoru, kolik měl a kolik si zasloužil.

Mrzí mě, že i přes název knihy se děj odehrává pouze v průběhu 2 měsíců, což se zdá být velmi uspěchané. Ocenila bych, kdyby spisovatelka využila celý rok a Laura nezačala s Massimem flirtovat po týdnu, spát s ním po dvou a milovat ho po měsíci. Když jí nevadí, že se k ní onen zmíněný mafián připojí ve sprše asi třetí den po tom, co ji unesl a vyhrožoval jejím rodičům smrtí, tak mě to nutí pochybovat o jejím mentálním zdraví hned od začátku. 

Audio:

Interpretka se mi líbila hlavně proto, že dobře předčítala i mužské postavy. Sebastian York coby Massimo se objevil jen v první kapitole a protože to není můj oblíbený interpret, tak mi to ani nijak nevadilo.

Komu bych doporučila:

Pokud se vám líbil film, tak vás kniha nezklame, protože je jednoznačně lepší, pokud jde o vyprávění příběhu i erotiku. Jestli se vám líbil román The Sweetest Oblivion, tak by se vám tahle polská verze mohla líbit také. Důležité je mít zkrátka na paměti žánr této knihy a neočekávat sladký zamilovaný příběh a kladného hlavního hrdinu.

Zaujala vás kniha? Viděli jste film?


Název: 365 Days
Autor: Blanka Lipińska
Série: 365 Days
Díl: #1
Rok vydání: 2021
Publisher: Simon & Schuster Audio
Délka: 9 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: ČBDB


**Quotations from: Lipińska, Blanka. 365 Days. Narrated by Sebastian York, Maya Starling[Audiobook].Simon & Schuster Audio, 2021, Scribd.com.             

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu