Fortuna Sworn – Víly a jejich noční můry

🎧 Recenze: K. J. Sutton – Fortuna Sworn

Celkové hodnocení:
⭐⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙
Spice: 💋

Žánr: 
new adult fantasy
Charakteristika: fae, fairies, příšery, nadpřirozené bytosti, zkoušky a úkoly, nadpřirozené schopnosti, záchrana vězněného bratra, sňatek z rozumu
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Emma Lysy
Jazyk: English
Content Warnings: násilí, otroctví

Nástin děje:

Fortuna je bytostí zvanou noční můra. Jelikož je se svým bratrem poslední svého druhu, skrývá se ve světě lidí. Už dva roky se snaží najít svého bratra, který beze stopy zmizel a ona věří, že byl unesen. Jednoho dne ji vyhledá jiná kouzelná bytost – Collith, který tvrdí, že ví, kde Fortunin bratr je. Collith nabídne svou pomoc výměnou za její ruku v manželství. Fortuna pozná, že je Collith víla, navíc velmi mocná, a proto na nabídku přistoupí. Vysvobodit bratra ale nebude tak jednoduché a Fortuna se přitom setká s nástrahami světa fae, které budou zkouškou její odvahy i jejích kouzelných schopností jakožto noční můry.


Můj názor:

Moc jsem si přála mít knihu ráda. Doporučení tvrdila, že je ideální pro ty, kterým se líbí série A Court of Thorns and Roses od Sarah J. Maas, ale touží po drsnější hlavní hrdince. Očekávání bohužel naplněna nebyla.

Vše začíná dobře, když potkáváme zajímavé bytosti a slibné schopnosti hlavní hrdinky. Přesto jsem však měla problém se do knihy zaposlouchat a vlastně se mi to nakonec ani nepodařilo. Poslouchala jsem ji na několikrát a vyloženě se nutila ji dokončit. Nakonec jsem rychlost přehrávání zvýšila na 1,5x, protože už jsem to chtěla mít za sebou.

Nemohu říct, že by se mi kniha extrémně nelíbila, ale nebyla jsem zkrátka schopná vytvořit si k příběhu nějaký vztah. Hlavní hrdinka byla drsná, přesně jak bylo slibováno, ale to z ní neudělalo postavu, kterou bych měla ráda. Zdála se velmi krutá, nelítostná, bez výčitek a pro záchranu svého bratra byla ochotná 'jít přes mrtvoly'. Proto se často zdálo, že se nijak neliší od zlých víl, které jsou jejími nepřáteli.

„Sometimes it’s not about being stronger. It’s about being smarter.“**

Collith, který se stane jejím manželem a který se Fortuně od začátku líbí, je přinejmenším zvláštní. Kromě svatby s Fortunou za celou dobu nic neudělá. Párkrát si s ní popovídá, umyje ji, spí s ní v posteli, ale jinak je naprosto pasivní a emocionálně retardovaný, takže je téměř nemožné si na něho vytvořit nějaký ucelený názor.

Kromě Collitha Fortuna střídavě flirtuje ještě se dvěma dalšími muži. Velmi matoucí je Fortunin vztah s jejím imaginárním přítelem, se kterým se stýká ve spánku a zřejmě s ním chodí, i když on chudák prý neexistuje. Do toho se tam míhá další neznámý vílí chlápek a i mezi nimi to jiskří. Nejzvláštnější je, že ve finále vůbec netušíte, kdo ti muži jsou a kde se vzali.


Až ke konci knihy jsem zjistila, proč je pro mě příběh tak nezajímavý. Je totiž strašně
předvídatelný a zcela mu chybí zápletka. Vše je od začátku nalinkováno – Fortuna chce zachránit svého bratra a k tomu potřebuje udělat A, B a C. Ona postupně A, B i C udělá a kniha končí. Žádný zvrat se nekoná, jen na konci najdete cliffhanger, protože z nějakého důvodu chce Fortuna udělat ještě D, a to udělá zřejmě v dalším díle. Kniha tak jen popisuje, co Fortuna dělá a jak se u toho cítí. Žádná z překážek pro ni není pořádnou výzvou (protože je od začátku v podstatě nepřemožitelná), a proto máte pocit, že vše, co se děje, je zbytečné a nezajímavé.

„'The first thing you should understand is that I am not a man. Let there be no illusions about that. I don’t have human instincts or desires.' [...] 'It means that I have killed,' he replied matter-of-factly. 'It means that I am constantly torn between civility and ferocity. It means that I do not want you for a wife, but a mate. As to why you should accept me, above all others, consider this. I know exactly what you are... and I think it’s magnificent. Your enemies are my enemies. My power is your power. If nothing else, let that be the reason.'“**

Příběh je vyprávěn z pohledu Fortuny v ich-formě. Série má zatím tři díly a není dosud dokončená. Obálky všech dílů jsou krásné a lákají, ale jestli se budu pokoušet poslouchat i další části si nejsem jistá.

Audio:

Hlas interpretky mi nesedl a to je možná částečně i důvodem, proč mě nezaujal ani příběh. Díky jejímu projevu se Fortuna zdála dost nesympatická a chladná. 

Komu bych doporučila:

Kniha je obecně celkem dobře hodnocena a ani anotace nezní špatně, já si ale myslím, že čtivosti výše zmíněného ACOTARu nedosahuje. Naopak znamenitou new adult fantasy s romantickou linkou a drsnou hlavní hrdinkou je The Bridge Kingdom, který bych s čistým svědomím doporučit mohla.


Název: Fortuna Sworn
Autor: K. J. Sutton
Série: Fortuna Sworn
Díl: #1
Rok vydání: 2020
Publisher: Dreamscape Media Audio
Délka: 11 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: Web spisovatelky, ČBDB, Goodreads


**Quotations from: Sutton, K. J. Fortuna Sworn. Narrated by Emma Lysy. [Audiobook]. Dreamscape Media Audio, 2020, Scribd.com.     
Photo by Malcolm Lightbody on Unsplash

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu