From Blood and Ash – Zakázané ovoce chutná dvojnásob

🎧 Recenze: Jennifer L. Armentrout – From Blood and Ash


Celkové hodnocení:
⭐⭐⭐⭐⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙💙
Spice: 💋💋💋

Žánr: new adult romantic fantasy
Charakteristika: vyvolená dívka, osobní strážce, zakázaná láska, vlkodlaci, upíři a příšery, komplexní fantasy svět
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Stina Nielsen
Jazyk: English
Content Warnings: násilí, sex, 18+

U nás je kniha nově přeložena pod názvem Z krve a popela.

Nástin děje:

Penellaphe neboli Poppy je „vyvolenou“ a jejím posláním je zachránit království. Proto je vychovávána v ústraní a má být odevzdána bohům. To zahrnuje tajný rituál, a proto ani ona sama neví, jestli pro ni bude existovat nějaký život po něm. Než se tak stane, s nikým by neměla mluvit a navazovat žádné vtahy, nikdo jí nesmí pohlédnout do tváře a už vůbec se jí dotknout. Ona ale nehodlá jen nečinně sedět a čekat, než obřad přijde. Chce žít, mastit karty se strážemi, číst nemravné knížky, zažít dobrodružství, poznat přátelství a lásku a pomstít své rodiče. Navíc potkává Hawka, pohledného, cílevědomého a drzého člena stráže, který ji donutí pochybovat o všem, co ji doposud učili a díky kterému touží okusit vše, co má jako vyvolená zakázáno.

Můj názor:

Naprostá pecka! Minimálně srovnatelné s A Court of Thorns and Roses, se kterou je často porovnávána. Každopádně je ale je tato kniha temnější a méně pohádková.

Příběh mě zcela pohltil. Měla jsem velké předsudky vůči upírské lomeno vlkodlačí tématice, protože mám pocit, že je lehce přežitá, ale Armentrout vyšvihla poměrně zajímavý fantasy svět s bohatou historií, kde nic není, jak se zdá a doufám, že se o něm dozvím více. 

„From blood and ash, we will rise!“

Nečekejte akcí nabité vyprávění, tempo je minimálně zezačátku pomalejší a vše zde stojí na emocích, popisu a budování fiktivního světa a vývoji postav (především těch hlavních dvou). Hned od začátku je příběh tajemný a temný a na první příšerky a jejich oběti není třeba čekat dlouho. Později akce, napětí a krve přibývá a je nutné počítat s otevřeným koncem, který vás navnadí na druhý díl série.


Pokud jde o hlavní dvojici, často vidím, že je Poppy vytýkána naivita až hloupost, která je ale podle mě celkem pochopitelná pro někoho, kdo je celý život zavřený jako Rapunzel/Locika ve věži a o světě neví prakticky nic. Já naopak oceňuji její odvahu, odhodlání a snahu rebelovat. Jak už to bývá, každý kdo Poppy potká, je z ní paf, přestože ona samu sebe vnímá jako víc než obyčejnou – to už je ale asi nutné zlo ve všech podobných knihách tohoto žánru.

„I was the Maiden, the Chosen … I wasn’t Poppy but a shadow of a person who wasn’t allowed to experience, need, live, or want.“

Hlavní love interest Hawke je přesně podle mého gusta – tajemný, charizmatický, kapku arogantní, drzý, dost zvrácený a naprosto k sežrání 😊 Ano, je to romantika až hrůza, ale s tímhle vědomím už do toho přece jdeme. Líbí se mi, že Hawke nutí Poppy přemýšlet a zpochybňovat to, co vždy brala jako samozřejmost, a místo poslušného vojáka, který poslouchá příkazy, má spíš roli ďáblova advokáta

„The next time you go out, wear better shoes and thicker clothing. Those slippers are likely to be the death of you, and that dress... the death of me.“

Kniha bývá často zařazována jako young adult, ale vzhledem k dosti explicitním scénám by se o tom dalo s úspěchem pochybovat. Já proto FBAA zařazuji jako new adult, kam se vzhledem k Hawkovým zvrhlostem hodí víc.

Kniha je vyprávěna v ich-formě z pohledu Poppy. Obálka je krásná – rudé listy, dýka i šíp reflektují obsah knihy skvěle.

Audio:

Stina mi byla známa už z A Court of Silver Flames, kde se mi příliš nelíbila. V From Blood and Ash ale nijak výrazně nepřehrává a i milostné scény načetla daleko vkusněji, takže se mi zde její přednes líbil a nemám k němu žádné výhrady.


Komu bych doporučila:

Mně se to vážně líbilo, takže doporučuji všem fanouškům tohoto žánru, kteří chtějí óchat a áchat nad příběhem o zakázané lásce a Hawkovou sladkostí. 

Překlad do češtiny mně těší také, ale bohužel je u nás k dispozici pouze první díl, kdežto v zahraničí už vyšly tři a čtvrtý se očekává brzy. Jen doufám, že to nebude Armentrout natahovat do nekonečna a série skončí na nějakém rozumném počtu dílů dřív, než nás to všechny přestane bavit.

Zaujala vás tato fantasy?


Název: From Blood and Ash
Autor: Jennifer L. Armentrout
Série: Blood and Ash
Díl: #1
Rok vydání: 2020
Publisher: Brilliance Audio
Délka: 19 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: Web spisovatelky, ČBDB, Goodreads


**Quotations from: Armentrout, Jennifer L., From Blood and Ash. Narrated by Stina Nielsen. [Audiobook]. Brilliance Audio, 2020, Scribd.com.
Image by ELG21 from Pixabay

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu