The Name of the Wind – Z deníčku Královraha

 🎧 Recenze: Patrick Rothfuss – The Name of the Wind

Celkové hodnocení:
⭐⭐⭐⭐
Hodnocení audia: 💙💙💙💙
Spice:

Žánr: fantasy
Charakteristika: magie, univerzita "čar a kouzel", dobrodružství, komplexní fantasy svět, dospívající hrdina, příšery/démoni a draci
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Nick Podehl
Jazyk: English

Content Warnings: smrt blízkých osob

Kniha je u nás přeložena a známa jako Jméno větru.

Nástin děje:

Kvothe vypráví svůj životní příběh o tom, jak se z kočujícího herce stal nejmocnější čaroděj, jaký kdy svět spatřil. 

Můj názor:

Připadá vám můj úvod do děje neobvykle strohý? Bude to nespíš proto, že akcí nadupaný příběh nejsou zrovna slova, která by The Name of the Wind dobře charakterizovala. První díl této série má totiž poměrně pomalé tempíčko a velmi zjednodušeně by se dalo říct, že se toho v knize mnoho nestane. Ale... Přestože Kvothe ve svém vyprávění neskáče od dobrodružství k dobrodružství, není jeho příběh nezábavný nebo nudný.

V první kapitole se setkáváme již s dospělým Kvothem, který má svou úspěšnou kariéru slavného čaroděje již zdánlivě za sebou a živí se nyní jako majitel hospůdky, kde se i tak trochu skrývá před svou minulostí. Brzy se ale dozvídáme, že má tento sympatický barman mnoho jmen a přezdívek—mezi nimi i Kingkiller (Královrah)—které hned od začátku naznačují, že jeho životní příběh bude víc než zajímavý.

Kniha je tedy vyprávěna ve dvou časových rovinách. Ich-formou Kvothe hovoří o svých eskapádách během dospívání a jeho studiu na škole magie, které tvoří gró jeho příběhu v tomto díle. Jeho vyprávění je pak občasně prokládáno přítomností, která je vyprávěna v er-formě a která nám přibližuje, kdo je Kvothe nyní.

"The best lies about me are the ones I told."**

Fantasy svět je v knize popsán velmi dobře, nechybí v něm již zmíněná magie, která má svá vlastní pravidla, příšerky, tajemné mýtické bytosti a dokonce dojde i na draka. Rothfuss do vyprávění zahrnuje i písně, legendy, mýty a božstva, díky kterým celý svět působí propracovaně a uceleně.


Pokud jde o postavy, Kvothe je chlapec, ze kterého hrdinu neudělalo proroctví nebo osud, jak tomu často bývá, ale jeho vlastní přičinění a schopnosti. Jako syn kočovných herců dokáže skvěle pracovat se slovy a takzvaně se "vykecat" téměř z jakékoli nepříjemné situace. Svých sociálních dovedností bravurně využívá především během studia na Univerzitě, kde si dokáže naklonit některé učitele a zajistit si stipendium. Přestože k němu osud nebyl zrovna nejvřelejší, nikdy si nestěžuje a netouží po lítosti, je statečný, dokáže se rychle přizpůsobit a navzdory svému nízkému věku působí velmi moudře a uvědoměle. Jeho slabinami jsou mu jen jeho dětská naivita a nezkušenost.

Jeho přítel a učedník Bast je naopak nezkrotný živel, který je svému mistrovi charakterovým protipólem. Díky tomu tvoří dokonalou a pro mě velmi zábavnou dvojici. I proto patří ona intermezza z přítomnosti k mým oblíbeným částem knihy a ráda bych viděla v dalším díle/dílech víc interakcí tohoto páru.

Kvothovi přátelé a spolužáci z Univerzity už tak nezapomenutelní nejsou. I jeho nejbližší kamarádi jsou snadno zaměnitelní a nehrají pro mě významnou roli.

"You lack the requisite spine and testicular fortitude to study under me."**

Další pro mě nevýraznou postavou je "kamarádka" Denna, která mimo svou krásu mnoho osobnosti nepobrala. V příběhu se náhodně objevuje a zase z něho mizí, a přestože tuším, že se jedná o postavu, se kterou se budeme setkávat i nadále, mě příliš nezajímá. To bylo mé oficiální stanovisko. To neoficiální zní, že je Denna trubka, která se vymlouvá na nepřízeň osudu, nemožnost volby a na to, že ji muži vidí jen jako ozdobu svého rámě, přestože právě z toho dobrovolně udělala své živobytí. To není žádný 'slut shaming', jen mi vadí, že je Denna ve svém smýšlení až příliš odevzdaná a v kapitolách, ve kterých se objevuje, není moc platná a všechny situace Kvothemu jen zbytečně ztěžuje (viz scéna, kdy posvačí nedovařený matroš v drogovém doupěti).

"Call a jack a jack. Call a spade a spade. But always call a whore a lady. Their lives are hard enough, and it never hurts to be polite."**

Přiznám se, že přečíst/doposlouchat celou audioknihu mi trvalo měsíce. Částečně proto, že prostředek knihy se hodně vlekl a byl až moc popisný, a částečně proto, že na rozdíl od knih, které si obvykle vybírám, vyžadoval tento příběh kvůli své podrobnosti a květnatému jazyku mou absolutní soustředěnost. Na rozdíl od Maas, na jejíž Dvory mi stačí polovina mozkové kapacity a u které mohu vesele vařit, cvičit nebo brouzdat internetem, při poslouchání Jména větru jsem musela několikrát přetáčet audioknihu o několik desítek minut zpět, protože mi i při lehké nepozornosti unikly zásadní informace. Bylo pro mě proto potřeba si na tuto audioknihu vyhranit speciální čas a klid.

Mou jedinou výhradou k této knize je tak poměrně zdlouhavý popis dění a každého Kvotheho kroku a myšlenky, které během 27 hodin poslechu mohou být v některých částech trochu vyčerpávající. A ještě možná fakt, že série není dokončená a na třetí díl se čeká již 10 let 🙄

Audio:

Z počátku jsem byla překvapená velmi mladě znějícím hlasem, na který jsem si ale rychle zvykla. Nick dokáže skvěle měnit hlasy i přízvuky podle postav a jeho přednes k tomuto příběhu dobře sedí. Jen bych možná ubrala na hlasitosti výkřiků v dramatických situacích, které, pakliže přišly nečekaně, mě někdy dost vyděsily.

Komu bych doporučila:

Nevěřte nikomu, kdo tvrdí, že je The Name of the Wind jako Harry Potter pro starší. Není. Jediné, co mají společné, je škola kouzel. Pokud máte rádi epic fantasy, propracovaný a neotřelý world-building, který nestaví na otřepaných tropes a předvídatelném, mnohokrát viděném ději, a nevadí vám pomalejší tempo, zkuste si The Name of the Wind přečíst.


Název: The Name of the Wind
Autor: Patrick Rothfuss
Série: The Kingkiller Chronicle
Díl: #1
Rok vydání: 2009
Publisher: Brilliance Audio
Délka: 27 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: ČBDB, Databáze knih, Goodreads


**Quotations from: Rothfuss, Patrick. The Name of the Wind. Narrated by Nick Podehl. [Audiobook]. Brilliance Audio, 2009, Scribd.com.
Book cover image source

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu