Dirty Letters – Nepište mi a pokud možno nepiště vůbec*

🎧 Recenze: Vi Keeland, Penelope Ward – Dirty Letters

Celkové hodnocení:
 ⭐⭐

Hodnocení audia: 💙💙💙💙💙
Spice: 💋💋

Žánr: contemporary romace
Charakteristika: duševní porucha, agorafobie, celebrita, posílání dopisů, dětská láska, friends to lovers relationship
Formát: audiokniha 🎧
Čte: Jacob Morgan, Andi Arndt
Jazyk: English
Content Warnings: sex, 18+

U nás je kniha přeložena a známa pod názvem Hříšné dopisy.

Nástin děje:

Luca a Griffin si díky školnímu projektu posílali od dětství dopisy. Kvůli své psychické poruše způsobené traumatizující událostí však Luca psát přestala. Po 8 letech jí přijde od Griffina dopis, ve kterém si na ni vylije zlost nahromaděnou za všechny ty roky, a proto se Luca rozhodne mu odpovědět a pokusit se jejich přátelství obnovit. Dopisy začnou postupně nabírat na pikantnosti a brzy si oba sdělují i svá nejintimnější tajemství. Přátelství přeroste v touhu Griffina poznat osobně a protože on se setkání vyhýbá, rozhodne se Luca vyrazit za ním do Kalifornie a překvapit ho.


Můj názor:

Vše začalo velmi slibně, ale zhruba v polovině jsem ztratila zájem. Všeho bylo tak nějak málo: málo romantiky, málo erotiky, málo vtipu.

Příběhy, kde si hlavní hrdinové volají, píší dopisy nebo e-maily mám ráda. Tento je ale jiný, než jsem doufala i než by se dalo očekávat podle anotace. Ta slibuje „hříšné dopisy“, pravdou však je, že se párkrát zmíní postelové preference a zkušenosti a tím to hasne. „Hříšné“ resp. „Dirty“ si rozhodně představuji jinak. 

„Bacon and porn go awesomely together, by the way.“

Luca se mi zdála zpočátku sympatická, ale její opakující se problémy, které se za celou knihu nikam nevyvíjí, začnou po nějaké době trochu nuditNavíc od půlky celý příběh ztěžkne pod tíhou všech jejích problémů a je najednou zbytečně vážný.

Griffin je téměř bez vady. Má svatou trpělivost a přestože to vypadá, že jsou s Lucou jejich životy absolutně nekompatibilní, neztrácí naději a snaží se vztah zachránit. Myslím, že ve skutečnosti by to tak úplně nefungovalo.

„What comes easy won’t last long, and what lasts long won’t come easy.“


Největším problémem je délka knihy. Mám za to, že kdyby byla o třetinu kratší, prospělo by jí to. Prostřední část se neskutečně vlekla a obsahovala místa, kde se téměř nic nedělo. Trochu promarněný potenciál.

„We all have light and dark inside us, love. We try to hide the darkness from others because we’re afraid it will scare them away. But your dark doesn’t scare me, Luca. It only makes me want to hold your hand and be your light until you can find your own again. That’s what people do when they’re in love.“

Co se týče obálky, mohla by popravdě trochu víc odpovídat obsahu, černobílá fotografie smyslného pána je sice fajn a oceňuji, že je oblečen (což se často nestává), ale ta mizerná práce s photoshopem v podobě pera v ruce je dost úsměvná.

Audio:

Andi je obecně kvalitní interpretka, ale v tomhle případě byla naprosto zastíněna, ba zahanbena Jacobem. Pro mě by knihu mohl vyprávět sám a pak by se možná vyšplhala v hodnocení o hvězdu výš. Už u Sinner jsem zmiňovala, jak skvělý Jacob je a v této audioknize svůj talent opět potvrzuje, když přepíná mezi americkým a britským přízvukem, jako by se nechumelilo, a dokáže zcela bezchybně a hodnověrně ztvárnit jak 70letého usedlého staříka, tak i mladého zamilovaného rebela.

Komu bych doporučila: 

Pokud se vám líbí příběhy s dopisy nebo telefonáty, za sebe doporučuji raději Call Me Maybe, na kterou jsem psala recenzi. Z tématicky podobných knih, kde najdete i trochu vášně, můžete zkusit Accidental Tryst. Obě knihy jsou romantické komedie a příběhy, které se povedly víc než Dirty Letters.


Název: Dirty Letters
Autor: Vi Keeland, Penelope Ward
Rok vydání: 2019
Publisher: Brilliance Audio
Délka: 8 h

Jak / kde jsem četla: Scribd
Užitečné odkazy: Web Vi Keeeland, Web Penelope WardČBDB


*Pozn. „Nepište mi a pokud možno nepiště vůbec“ je citace ze hry Záskok od divadla Járy Cimrmana.
            Smoljak, L.; Svěrák, Z. Záskok. Režie: Ladislav Smoljak, výprava a kostýmy Jaroslav Weigel. Žižkovské divadlo TGM. Premiéra 27. března 1994.
**Quotations from: Keeland, Vi and Penelope Ward. Dirty Letters. Narrated by Jacob Morgan, Andi Arndt. [Audiobook]. Brilliance Audio, 2019, Scribd.com.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu